NASIL YAPIYORUZ?
Projelerin tasarım ve statik analizinde, asma-germe membran sistemler için geliştirilmiş özel programlar ve yardımcı CAD programları kullanmaktayız.
Bu üstün yazılımlar sayesinde, strüktürün lokal şartnamelerde maruz kalacağı tüm yükleri(ön-germe , rüzgar, kar, deprem vs.) analiz ederek, statik hesaplarını yapmaktayız.
Analizleri yapılan verinin , bilgisayar ortamında kesim kalıplarını çıkartıp, hassasiyetle üretime geçmekteyiz.
Membran ve taşıyıcı elemanların fabrikasyonu, ARMILLA çalışanları tarafından titizlikle gerçekleştirilmektedir. Membran parçalar işçilik hatalarına imkan vermeyen, temiz ve doğru birleşim sağlayan yüksek frekans kaynak makinesi(HF) ile kusursuz olarak kaynatılmaktadır.Projenin idaresi ve yönetimi, konusunda uzman mimar ve mühendislerimizce, “zamanında hatasızlık” ilkeleriyle gerçekleştirilir.
Mimari proje grubumuz, müşterilerimize asma-germe membran sistemin 3D form alternatiflerini ve bunların kullanıcılara mekan, estetik ve ekonomi olarak sağlayacağı avantaj ve dezavantajlar hakkında detaylı analiz raporlarını sunar.
Membran strüktürlerde form, yapı-yük dağılımıyla son derece ilişkilidir. Yapı formu, yapının taşıma kapasitesini çok büyük ölçüde etkiler. Yük-uzama ilişkileri non-lineerdir. Her deplasman durumuna göre yapının statik analizi tekrarlanır. Membranın değişik yükler altında dengede kalabilmesi için 3 boyutlu olarak kıvrılması ve ‘ön-germe’ kuvveti uygulanması gerekmektedir. Ön-germe miktarı, membrana kullanım sürecinde etki edecek yükler göz önüne alınarak hesaplanır. Ön-germe kuvvetinin normalden düşük hesaplanması strüktürün; yükler altında hareket etmesine neden olurken, normalden yüksek olarak hesap edilmesi halinde ağır ve pahalı taşıyıcı strüktürün kullanılması sonucunu doğurur. Membran; yapıda sadece bir örtü değil aynı zamanda taşıyıcı eleman olarak görev yapmaktadır.
Projelerin tasarım ve statik analizinde, asma-germe membran sistemler için geliştirilmiş özel programlar ve yardımcı CAD programları kullanmaktayız. Bu üstün yazılımlar sayesinde, strüktürün lokal şartnamelerce belirlenen, maruz kalacağı tüm yükleri (ön-germe, rüzgar, kar, deprem, vs.…) analiz ederek, statik hesaplarını yapmaktayız.
Statik hesaplar sonucunda elde edilen, asma-germe strüktürün taşıyıcılara etkidiği yükler; düşey ve yatay taşıyıcılar için kullanılarak çelik-betonarme projeleri, detay paftaları ve montaj şemaları oluşturulur.Analizleri yapılan yapının, bilgisayar ortamında kesim kalıplarını çıkartıp, hassasiyetle üretimine geçmekteyiz.
Üretim
Membran sistemin fabrikasyonu, ARMİLLA çalışanları tarafından titizlikle gerçekleştirilmektedir.
Membran parçalar, işçilik hatalarına imkan vermeyen; temiz, homojen, güçlü ve doğru birleşim sağlayan yüksek frekans kaynak makinesi (HF) ile kusursuz olarak kaynatılmaktadır. Parçaları birleştirilen, çelik halatları döşenen sistem paketlenerek, montaj için sahaya sevk edilir.
Projenin idaresi ve yönetimi, konusunda uzman mimar ve mühendislerimizce, “zamanında ve hatasızlık” ilkeleriyle gerçekleştirilir.
Montaj
Montajın, bir sonraki elemanın dikey ve yatay eklenmesi ile tamamlanan konvansiyonel yapı metotlarının aksine membran strüktürler; ön-germenin yüzey elemanlarına uygulamasından sonra gerekli rijitliğe ulaşırlar. Proje aşamasında belirlenen ön-germe miktarlarını sağlamak, yapı ömrü adına büyük önem taşımaktadır. Membran strüktürün montaj metodu, kullanılacak malzemenin üretim kalitesi, istenen orijinal form ve en önemlisi membranın diğer yapı elemanları ile birleşim detayları ile önemli derecede ilişkilidir. Montaj metodunun doğru kurgulanması ve secimi, yapım sürecinin optimizasyonunda büyük potansiyel sağlar.Membran sistemlerin montajı, vinç getirilip sistemin kurulmasının çok ötesinde; malzemenin tasarım ve üretim surecinde şekillenen, doğru kurgu, doğru üretim, doğru malzeme, doğru germe teknikleri ve nihayet doğru denetimdir.